Kvalitetni prenosniki za vse priložnosti

Kako izbrati zmogljiv prenosni računalnik?

Prenosniki so postali nujen pripomoček tako v poslovnem okolju kot toplotne črpalke buderus bosch tudi za dom, saj nam omogočajo mnoge prednosti. Prenosni računalniki so prava izbira zaradi svoje prilagodljivosti, saj lahko delate kjer koli in imate svoje dokumente ves čas na dosegu roke. Ravno tako prenosniki zaradi svoje tanjše oblike in posledično manjšega obsega strojne opreme za nemoteno delovanje porabijo manj energije kot običajni osebni računalniki. Prenosni računalniki se med sabo razlikujejo po videzu, velikosti ekrana in tudi zmogljivost, zato morate pri iskanju optimalnega prenosnika pozorno pregledati ponudbo na trgu. Odločiti se morate, katere tehnične lastnosti so za vas najpomembnejše in na podlagi tega najti primeren prenosnik, ki vam bo zagotovil kar največjo zmogljivost in hkrati nizko ceno.

Ugodni prenosniki najvišje kakovosti

Prenosniki se razvrščajo v raznovrstne kategorije, ki se med seboj razlikujejo po kvaliteti, namembnosti, velikosti, ceni in nekaterih drugih elementih. Glede na množičnost ponudbe boste z malo premišljenega brskanja in raziskovanja z lahkoto našli ugodne prenosnike, ki bodo zadostili vašim potrebam. Vendar pri izbiri prenosnega računalnika ne more biti odločilna samo cena, saj v prvi vrsti potrebujete najvišjo kakovost in morate izbrati dovolj zmogljiv prenosnik, ki vam bo zagotovil nemoteno delo.

Prenosni računalniki se med seboj razlikujejo po procesorju in pomnilniku RAM-u, ki določata, kako hiter bo notebook in koliko programov se lahko hkrati nemoteno izvaja. Pomnilnik označujemo v Gb in več Random Access Memory-a pomeni hitrejši ter bolj odziven računalnik. Sodobni prenosniki imajo običajno od 2 GB spomina naprej ter dvojedrni CPU s hitrostjo vsaj 1 GHz.

Druga stvar, ki jo morate upoštevati pri nakupu prenosnika, je velikost trdega diska. Trdi disk je mesto, kamor shranite vse vaše dokumente (programe, datoteke, glasbo, fotografije). Danes imajo prenosniki veliko prostora za shranjevanje, in sicer povprečno med 80 in 100 GB, mnogi še več.

Tretja ključna stvar, ki vas bo gotovo zanimala, ko boste iskali primeren prenosnik, je gotovo tudi velikost zaslona. Dejstvo je, da je večji zaslon očem bolj prijazen in je primeren tudi za gledanje filmov ter brskanje po internetu. Ponavadi večji zaslon (od 14 inčev naprej) pomeni tudi večjo ločljivost slike. Poleg tega je velikost zaslona pomemben dejavnik tudi pri teži in življenjski dobi baterije prenosnega računalnika.

Eden od ključnih dejavnikov je tudi teža prenosnika, ki je izrednega pomena predvsem v primerih, ko želite s prenosnikom veliko potovati. Teža prenosnega računalnika je odvisna od namembnosti prenosnika in njegove zmogljivosti. Visokozmogljivi prenosniki za igranje iger lahko tehtajo tudi do 7 kg, medtem ko lažji prenosniki tehtajo 1,3 kilograma ali manj, vendar so tudi manj zmogljivi in učinkoviti. Če se odločite za zlato sredino, je najboljša izbira za vas standarden vsestranski prenosni računalnik, ki večinoma tehta približno 2,5 kilograma.

Še zadnji izmed najpomembnejših komponent, ki na začetku vplivajo optimizacija oglaševanja strani na vašo izbiro prenosnika, je videokartica, ki bo poskrbela za vizualne učinke pri uporabi prenosnega računalnika. V prenosnih računalnikih večinoma ni dovolj prostora za grafične kartice, kot so vgrajene v običajnih namiznih računalnikih, zato imajo kot alternativo vgrajeno grafično procesorsko enoto, ki je na voljo v dveh verzijah, kot integrirana VGA grafika ali dodeljena (diskretna) grafika.

Prenosni računalniki in vzdržljivost njihove baterije

Ob izbiri prenosnika pomembno vlogo zagotovo igra tudi vzdržljivost baterije, vendar jo lahko zelo podaljšate tudi z različnimi uporabnimi ukrepi. Ena izmed alternativ za daljšo življenjsko dobo baterije je optimiziranje svetlosti ekrana in izklapljanje ohranjevalnika zaslona, s čimer lahko zelo podaljšate delovanje baterije. Med varčevalne ukrepe sodi tudi izklop velikih porabnikov energije, kot so omrežne povezave in nepotrebni vmesniki. Poleg tega je pri prenosnikih uporabno namesto statusa mirovanja nastaviti preklop na status hibernacije po določenem času neaktivnosti. Za povečanje vzdržljivosti baterije lahko poskrbite tudi tako, da izključite prednastavljene naloge in na ta način preprečite neprestano vrtenje trdega diska.

Ko prenosnega računalnika dlje časa ne uporabljate, je dobro, da baterije polnite do 60-procentne operativnosti ter jo skupaj s prenosnikom shranite v hladnem in suhem prostoru, saj boste tako ohranili optimalne lastnosti in prenosnem računalniku omogočili dolgo življenjsko dobo.

<Domov